Τελικά τα κρυπτονομίσματα μπορούν και εκδημοκρατίζουν τον οικονομικό κόσμο.



Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού, η αποστολή χρημάτων στους φίλους τους και άλλες βασικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που θεωρούμε δεδομένες είναι πολυτέλειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων του κόσμου είναι «μη συναλλασόμενοι με τράπεζες», πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν επίσημες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αυτό είναι σχεδόν 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. δεν μπορούν να προστατεύσουν τα χρήματά τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε εργαλεία και σχετικές υπηρεσίες. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 22% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πρόσβαση και συναλλαγές με τράπεζες. Αυτά τα προβλήματα επιδεινώνονται όταν χτυπάει μια πανδημία όπως το COVID-19. Σύμφωνα με την Oxfam, εννέα μήνες μετά την πανδημία COVID-19, περίπου το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ή σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δεν είχε κανένα χρηματοοικονομικό απόθεμα ή περιουσία. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα. Από τα περίπου 2 δισεκατομμύρια άτομα που δεν έχουν καταθέσεις σε τράπεζες παγκοσμίως, περίπου τα δύο τρίτα διαθέτουν κινητά τηλέφωνα. Με την υιοθέτηση κινητών τηλεφώνων και διαδικτύου, οι οικονομικές υπηρεσίες μπορούν να παρέχονται μέσω των κινητών τους συσκευών. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε με ένα κινητό τηλέφωνο μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του ή να αποταμιεύσει. 

 

Πως τα κρυπτονομίσματα θα οδηγήσουν την οικονομική ένταξη στο σύστημα σε εκατοντάδες εκατομύρια ανθρώπους. Η χρηματοοικονομική ένταξη μπορεί να επιταχυνθεί με την τεχνολογία blockchain και πιο συγκεκριμένα με τα κρυπτονομίσματα. Το γεγονός ότι η τεχνολογία blockchain είναι αποκεντρωμένη είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο κανένα υπάρχον χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ή κυβέρνηση δεν κατέχει ή διαχειρίζεται το Bitcoin. Δέκα χρόνια μετά την δημιουργία του Bitcoin, τα κρυπτονομίσματα επιτυγχάνουν τελικά την υιοθέτηση τους σε παγκόσμιο επίπεδο και ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες. Για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τρίτο των Νιγηριανών κατέχουν τώρα κάποιο κρυπτονόμισμα. Οι Νιγηριανοί χρησιμοποιούν ενεργά τα κρυπτονομίσματα για την αγορά ή την πώληση αγαθών και υπηρεσιών και αποστολή χρημάτων διασυνοριακά σε οικογένεια και φίλους. Υψηλά ποσοστά υιοθέτησης κρυπτονομισμάτων έχουν επίσης καταγραφεί σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Τουρκία και η Νότια Αφρική. Η αυξημένη υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων σε συνδυασμό με την αυξημένη τεχνολογική καινοτομία των κρυπτονομισμάτων παρέχουν μια πραγματική ευκαιρία να εκδημοκρατίσουν το παραδοσιακό χρηματοοικονομικό σύστημα. 

Τελικά τα κρυπτονομίσματα εκδημοκρατίζουν τον οικονομικό κόσμο. Τα κρυπτονομίσματα, όπως τα stablecoin, που είναι κρυπτονομίσματα συνδεδεμένα με άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως το δολάριο ΗΠΑ, μπορούν πλέον να λειτουργήσουν ως ο ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος τρόπος διαφύλαξης των περιουσιακών στοιχείων των ανθρώπων. Για παράδειγμα, εάν ζούσατε στη Νιγηρία, θα είχατε δει την καθαρή αξία των χρημάτων σας να πέφτει σχεδόν κατά 50% από το 2016, καθώς η Νάιρα της Νιγηρίας έπεσε από περίπου 200 Νάιρα ανά Δολάριο ΗΠΑ σε σχεδόν 400 Νάιρα ανά Δολάριο ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2020. Ωστόσο , εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία είχαν τοποθετηθεί σε σταθερό κρυπτονόμισμα όπως το Tether (USDT), ένα σταθερό κρυπτονόμισμα συνδεδεμένο με το δολάριο ΗΠΑ, θα είχαν προστατευτεί από οποιαδήποτε υποτίμηση. Εκτός από την προστασία των περιουσιακών στοιχείων, τα κρυπτονομίσματα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως μέσον για την ανάπτυξη πλούτου. Σε πολλές χώρες, εργαλεία και υπηρεσίες δημιουργίας πλούτου προορίζονται μόνο για όσους έχουν μεγάλη περιουσία για επενδύσεις. Ωστόσο, με κρυπτονομίσματα, οποιοσδήποτε στον κόσμο μπορεί να έχει αποκτήσει μετοχές εταιριών όπως η Apple, η Amazon και η Tesla ακόμα και με επένδυση μερικων δολαρίων. Τα κρυπτονομίσματα επιτρέπουν επίσης στους ανθρώπους να κερδίζουν τόκους από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Μέσω της ανάπτυξης των καινοτομιών των κρυπτονομισμάτων και της τεχνολογίας blockchain με εργαλεία  όπως τα παράγωγα και η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση (DeFi), οποιοσδήποτε στον κόσμο μπορεί να κερδίσει τόκους κρατώντας και στοιχηματίζοντας σε ορισμένες μετοχές. Δεν απαιτείται διαμεσολαβητής για την ολοκλήρωση τέτοιας συναλλαγής. Μόνο το 2020, η συνολική αξία που κλειδώθηκε μέσω DeFi αυξήθηκε 300 φορές σε περίπου 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα κρυπτονομίσματα και η τεχνολογία blockchain, σε συνδυασμό με την παγκόσμια ανάπτυξη των κινητών και μάλιστα της υιοθέτησης της χρήσης μέσω διαδικτύου, μετριάζουν τις οικονομικές ανισότητες. Και δεν είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι τις επόμενες δεκαετίες, ο κόσμος θα έχει ένα πολύ πιο δημοκρατικό και προσβάσιμο χρηματοοικονομικό σύστημα. Τελικα η οικονομική ένταξη μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να επιτευχθεί χάρη στα κρυπτονομίσματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...