«Τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον των χρημάτων, το Bitcoin δεν είναι» σύμφωνα με τον Economist

 


Ο Steve H. Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, κτύπησε το Bitcoin (BTC), το πρώτο και μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο που αυτές τις μέρες πέτυχε την ανώτατη τιμή του, κάνοντας μια υπόθεση για ποια κρυπτονομίσματα μπορούν να αποτελέσουν το μέλλον του ψηφιακού χρήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «Οι οπαδοί του Bitcoin μισούν να συζητήσουν τα ελαττώματα του Bitcoin». Αλλά ενώ μπορεί να συμφωνήσει ότι «Τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον των χρημάτων», λέει ότι το Bitcoin δεν είναι.

Με τα χρόνια, πολλοί έχουν προσπαθήσει να εξερευνήσουν τα ελαττώματα του Bitcoin που κυμαίνονται από την πιθανή αστάθεια του έως την υψηλή κατανάλωση ενέργειας που προκαλείται από τις εξορυκτικές δραστηριότητες παραγωγής του . Ωστόσο, αυτά τα ελαττώματα δεν κατάφεραν να μειώσουν την ελκυστικότητά του με την πάροδο των ετών. Ετσι το bitcoin έχει δει μια παραβολική πορεία στην τιμή και την αποτίμηση, καθιστώντας το ως το έκτο πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Με βάση ορισμένα από αυτά τα ελαττώματα, ο καθηγητής Hanke σημείωσε ότι το Bitcoin δεν έχει την εγγενή δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως νόμιμο χρήμα λόγω των κυμαινόμενων και απρόβλεπτων μεταβολών των τιμών.

«Δεδομένου ότι ο πηγαίος κώδικας του Bitcoin προκαθορίζει ότι η προμήθεια του Bitcoin θα είναι τελικά σταθερή και εντελώς ανελαστική, όλες οι προσαρμογές της αγοράς μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω αλλαγών τιμών, όχι των αλλαγών ποσότητας. Ως αποτέλεσμα αυτού πρόκειται να υποστεί εγγενώς την ακραία αστάθεια των τιμών. Αυτό σημαίνει ότι το Bitcoin δεν θα χρησιμεύσει ποτέ ως αξιόπιστη μονάδα λογαριασμού. Σπάνια θα βλέπετε αντικείμενα με ετικέτες τιμών Bitcoin ", είπε.

Ο Hanke σημείωσε επίσης ότι η αστάθεια του Bitcoin το καθιστά ελκυστικό για τους περισσότερους εταιρικούς επενδυτές, ανεξάρτητα από την κίνηση μεγάλων πολυεθνικών, όπως η Tesla που στοιχηματίζει μεγάλα ποσά στο νόμισμα αυτό. Πιστεύει ότι η κατοχή του Bitcoin ως αποθεματικού περιουσιακού στοιχείου ενέχει κινδύνους για τα κεφάλαια των μετόχων.

Ενώ τα ελαττώματα του Bitcoin το καθιστούν αδικαιολόγητα επενδυτική επιλογή όπως είπε, ο Hanke πιστεύει ότι άλλα τα σχετικά σταθερά ψηφιακά νομίσματα είναι καινοτόμα αν και με προβλήματα.  Ωστόσο, πιστεύει ότι τα κρυπτονομίσματα που εκδίδονται με την εποπτεία φορέων όπως οι κεντρικές τράπεζες ή μεγάλες εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να εκτοπίσουν το Bitcoin μακροπρόθεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...