Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

 


Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολογικής προόδου. Κάνουμε κάθε τι που να διαταράσσουμε την ισορροπία της φύσης σε ξηρά , θάλασσα και ουρανό!

Ξοδεύουμε τους φυσικούς πόρους λες και είναι ανεξάντλητη. Η υλική αφθονία είναι η σημαία των στόχων σχεδόν του συνόλου των κατοίκων του πλανήτη γή. Ακόμα και όχι ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες και πιθανές λύσεις καθοδηγούνται από την υποκρισία των προσωπικών επιθυμιών τους.

Ας σκεφτούμε όλοι αυτοί που τρέχουν σε εκδηλώσεις και συνέδρια ανά τον κόσμο πόσο επιβαρύνουν με τις πτήσεις τους την ατμόσφαιρα. Ήδη υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μία απλή πτήση στην Ευρώπη επιβαρύνει όσο 50 άνθρωποι σε ετήσια CO2 επιβάρυνση!  Για να κατασκευαστεί μία ηλεκτρική μπαταρία αυτοκινήτου - που τόσο πολύ διαφημίζουν - ισοδυναμεί με την επιβάρυνση ενός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου που κάνει 200.000 χιλιόμετρα.

Πόσοι καθώς αναπνέουμε αφιερώνουμε μερικά λεπτά να σκεφτούμε πόσο πολύτιμο είναι αυτό το οξυγόνο για όλες τις γενιές των ανθρώπων?  Πόσο μας προβληματίζει ότι η αγορά κάθε περιττού αντικειμένου που αποκτούμε απλά συμβάλει στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος χωρίς να μας προσφέρει τίποτα άλλο παρά την ψευδή αίσθηση της υλικής αφθονίας.

Είναι νομίζω ο καιρός κατάλληλος να αναζητήσουμε μόνοι μας , χωρίς διαφημιστικές καμπάνιες και δήθεν προτροπές τι είναι αυτό που μας γεμίζει πνευματικά και μπορεί να αντικαθιστά υλικά αγαθά όταν αυτά δεν μας είναι απαραίτητα.

Πόσο πιο δυνατό είναι το συναίσθημα της αγάπης απέναντι στην αντικατάσταση ενός κινητού τηλεφώνου με κάποιο νεότερο μοντέλο που δεν μας δίνει τίποτα παραπάνω.

Πόσο πιο χαρούμενοι μπορούμε να είμαστε προσφέροντας τον καλό μας λόγο και το χαμόγελο μας αντί να ανταγωνιζόμαστε για την φωτογραφική αποτύπωση υλικών αγαθών.

Η δικαιώματα βιώσιμη ανάπτυξη είναι πλέον ζήτημα επιβίωσης του πλανήτη γη. Με εμάς ή χωρίς εμάς!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ η εικόνα είναι του βιβλίου που η ανάγνωση του ήταν η αφορμή για αυτές τις σκέψεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...