Τι θα μπορούσε να προσφερει η τεχνολογία blockchain στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς»

 Η κακοκαιρία «Ελπίς» δημιούργησε τεράστια προβλήματα στην Ελληνική κοινωνία.  Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Εθεσε σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες αλλά και προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημίες.

Κάθε χρόνο υπάρχουν εκατοντάδες φυσικές καταστροφές με χιλιάδες θανάτους. Η τεχνολογία Blockchain, που αναπτύχθηκε και αποδείχθηκε την τελευταία δεκαετία, προσφέρει μοναδικές δυνατότητες για την υποστήριξη της ταχείας απόκρισης σε φυσικές καταστροφές, είτε πρόκειται για χιόνια είτε για απειλή μεταδοτικής ασθένειας. Τα χρονοδιαγράμματα και το εύρος της απόκρισης είναι πάντα καθοριστικά για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων. 

Το Blockchain προσφέρει μια κοινή ευρέως προσβάσιμη πλατφόρμα για καταγραφή συναλλαγών, αμετάβλητα αρχεία, επικύρωση ταυτότητας, επιτρεπόμενη πρόσβαση σε δεδομένα και αξιόπιστη πρόσβαση σε κρίσιμα δεδομένα σε συστήματα πληροφοριών. Με αυτές τις δυνατότητες, το blockchain μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσα κρίσιμες προκλήσεις αντιμετώπισης καταστροφών, όπως ο συντονισμός, η καλλιέργεια  εμπιστοσύνης στον πληθυσμό και η διατήρηση της ασφάλειας. Στην διαχείρηση μιας καταστροφής συμμετέχουν όλοι οι τύποι κοινωνικών εταίρων. Πχ στις ΜΚΟ, για παράδειγμα, το blockchain μπορεί να υποστηρίξει την εγγραφή εθελοντών, ανταμοιβές σε εθελοντές. Την αναγνώριση της ζήτησης και την παρακολούθηση της παράδοσης προμηθειών, όπως εμβόλια και τρόφιμα.

 Το blockchain έχει αρχίσει να μεταμορφώνει πολλούς επιχειρηματικούς τομείς και πρακτικές. Από την αλυσίδα εφοδιασμού έως το μάρκετινγκ, οι οργανισμοί επωφελούνται από το blockchain.

 Αυτή την εποχή παγκόσμια ο κόσμος αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την υγεία με ξέσπασμα της πανδημίας του covid-19.  Υπάρχει μία αναστάτωση και μια βίαια προσαρμογή στον ψηφιακό κόσμο.

Σε αυτό το ταραχώδες περιβάλλον το blockchain θα δημιουργήσει ευκαιρίες και προκλήσεις για λειτουργίες ετοιμότητας και αποκατάστασης καταστροφών, υπηρεσίες που θα γίνονται όλο και πιο απαραίτητες δεδομένων των αναμενόμενων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και απειλών για την παγκόσμια υγεία.

Πώς μπορεί το blockchain να συμβάλει στην βιώσιμη ανάπτυξη και  να μετριάσει τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο των πανδημιών και άλλων φυσικών καταστροφών; Το blockchain συμβάλει στην προετοιμασία, την απόκριση και την ανάκαμψη από γεγονότα καταστροφών. Με αφορμή την κακοκαιρία Ελπίς ας σκεφτούμε που το blockchain θα μπορούσε να είναι χρήσιμο στην αντιμετώπιση αυτής της φυσικής καταστροφής.

Με χρήση της τεχνολογίας του θα ήταν απόλυτα ελεγχόμενα και διάφανα καταγεγραμμένες οι διαδικασίες που υπάρχουν στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ ώστε άμεσα θα φαινόταν αν υπήρχαν απλά λάθη ή δομικές παραλείψεις κατά την λειτουργία της και ειδικά σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Κανένας δεν θα το αμφισβητούσε και θα αποτελούσε το τεχνολογικό εργαλείο για απόδοση ευθυνών αλλά και την δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Με το blockchain θα υπήρχε η δυνατότητα να ενεργοποιηθεί το σύστημα καταγραφής βλαβών στο ηλεκτρικό δίκτου. Αυτό θα παρείχε άμεσα την  προτεραιοποίηση , σε συνδυασμό με τεχνητή νοημοσύνη , των επισκευών στο δίκτυο. Έτσι θα γινόταν με διαφάνεια , ακρίβεια αλλά και μεγαλύτερη ταχύτητα η αποκατάσταση βλαβών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τεχνολογία του θα παρείχε την δυνατότητα ταχύτατου υπολογισμού και απόδοσης των σχετικών αποζημιώσεων.

Τέλος θα επέτρεπε την ταχύτητα και ασφάλεια στην δια λειτουργικότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών 

Σημαντικά παραδείγματα γιατί το blockchain είναι σημαντικό στην ζωή μας και στις φυσικές καταστροφές!

 

Δρ Νίκος Μπογονικολός

Πρόεδρος ομίλου ΑΡΑΤΟΣ. Συγγραφέας του βιβλίου η νέα οικονομία του blockchain( www.blockchainbook.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...