Το World Wide Web σε NFT πωλήθηκε για 5,4 εκατομμύρια δολάρια στους Sotheby.


 

Ο ψηφιακός πηγαίος κώδικας του Tim Berners-Lee πωλήθηκε από τον μεγάλο οίκο δημοπρασιών αυτή την βδομάδα. Η τιμή πώλησης έφτασει τα 5,4 εκατομμύρια δολάρια.

Η δημοπρασία ανακοινώθηκε αρχικά στις 15 Ιουνίου, όταν ο Berners-Lee δημιούργησε ένα διακριτικό NFT με βάση το Ethereum από τον πηγαίο κώδικα για τον Παγκόσμιο Ιστό που έγραψε γύρω στο 1989.

Πάνω από 50 ενδιαφερόμενοι μέρη υπέβαλαν προσφορά για το προϊόν. Η ταυτότητα του αγοραστή είναι ακόμη άγνωστη.

Οι Sotheby έχουν αποδεχτεί τα κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής, αλλά δεν είναι σαφές εάν ο νικητής πλήρωσε με κρυπτογράφηση ή δολάρια.

Το NFT της δημοπρασίας περιέχει ένα κινούμενο βίντεο του πηγαίου κώδικα του Παγκόσμιου Ιστού, μια ψηφιακή αφίσα του κώδικα και ένα αρχείο με τα πρωτότυπα αρχεία με ημερομηνία και χρονική σήμανση. Περιλαμβάνει επίσης μια επιστολή από τον Berners-Lee που μοιράζεται τις σκέψεις του σχετικά με τη δημιουργία του Διαδικτύου.

Παρά την υψηλή τιμή πώλησης του NFT και τον αποκλειστικό έλεγχο του κατόχου στην αρχική έκδοση του διακριτικού, τα περισσότερα αρχεία μπορούν ήδη να προβληθούν δημόσια στον ιστότοπο της Sotheby χωρίς κόστος.

Η πώληση αυτή επικρίθηκε ευρέως με το επιχείρημα ότι η πώληση του πηγαίου κώδικα του WWWeb υπονομεύει τον ελεύθερο και ανοιχτό σχεδιασμό του.

Ο Berners-Lee υπερασπίστηκε την απόφασή του σημειώνοντας ότι η πώληση του NFT δεν θα επηρεάσει ουσιαστικά το WWWeb Ιστό με κανέναν τρόπο και ότι το ΝFT του είναι απλώς συλλεκτικό. "Πουλάω μια φωτογραφία που έφτιαξα, με ένα πρόγραμμα Python που έγραψα ο ίδιος, για το πώς θα μοιάζει ο πηγαίος κώδικας αν ήταν κολλημένος στον τοίχο και υπογραφεί από εμένα."

Εκτός από αυτή την πώληση οι Sotheby's δημοπράτησαν και άλλα NFT blockchain, συμπεριλαμβανομένων των Be Every, "Everydays", μιας συλλογής NFT που περιλαμβάνει ένα διακριτικό CryptoPunks και, πιο πρόσφατα, ένα εξώφυλλο άλμπουμ Jay-Z.

Η δυναμική των ΝFT δημιουργεί ΝΕΑ ΑΓΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΑΘΩΝ! Η επανάσταση του blockchain ξεκίνησε και στον κρίσιμο τομέα του πολιτισμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...