2050 οι σημερινές πόλεις θα είναι μία ανάμνηση! Πώς θα μοιάζουν τότε….






Παρόλο που ειδικά οι μεγαλουπόλεις θα συγκεντρώσουν ακόμα περισότερο πληθυσμό και παγκόσμια θα έχουμε πάρα πολλές πόλεις με πάνω από είκοσι εκατομύρια κατοίκους η κάθε μία , Θα είναι όλα διαφορετικά.




Το δίκτυο μεταφορών θα έχει κυριολεκτικά επαναστατική μορφή.

Βλέπουμε ήδη τα αυτόνομα αυτοκίνητα της google σε δοκιμές. Μέχρι το 2050, αυτή η τεχνολογία είναι πιθανό να είναι ο κανόνας. Στο καθημερινό δρομολόγιο για την εργασία ο πολίτης θα διασκεδάζει η θα εκμεταλλεύεται τον χρόνο όπως αλλιώς θέλει. Η καθημερινή ταλαιπωρία της εύρεσης χώρου στάθμευσης δεν θα αποτελεί πλέον πρόβλημα. Το αυτοκίνητο  θα βρίσκει μόνο τους τον κατάλληλο χώρο.

Τι θα γίνεται με τις δημόσιες συγκοινωνίες;

Οι δημόσιες συγκοινωνίες του σήμερα θα είναι μουσειακό αντικείμενο. Οι προγραμματισμένες διαδρομές και τα μαζικά μέσα που διαθέτουμε σήμερα θα γίνουν αντικείμενο του παρελθόντος. Αντι γι αυτά  θα δούμε ειδικά οχήματα κυρίως εναέρια αλλά και εδάφους χωρίς οδηγό που θα μεταφέρουν επιβάτες από και προς τον προορισμό τους. Θα τα καλούμε με τον ίδιο τρόπο που παραγγέλλουμε ένα ταξι Uber σήμερα. Τα οχήματα χωρίς οδηγό θα συνδέονται μεταξύ τους οπότε αυτόματα θα σας παραλαμβάνει το πιο σχετικό με την διαδρομή σας. Όπως αυτή θα είναι αποτυπωμένη από την σκέψη σας στο περιβάλλον επικοινωνίας signalcom.. Δεν θα χρειαστεί να κάνετε φυσική πληρωμή για αυτά. Ο ναύλος σας υπολογίζεται αυτόματα κατά την επιβίβαση και πληρώνεται με βάση το ολοκληρωμένο σύστημα πληρωμών με blockchain.
Το ιδιαίτερα αποδοτικό δίκτυο μεταφορών θα οδηγήσει σε χαμηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας αυτοκινήτων. Αυτό, σε συνδυασμό με τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα οδηγήσει σε καθαρότερο αέρα και στη δημιουργία πιο ανοιχτών χώρων πρασίνου εντός των πόλεων.

Έξυπνα και αειφόρα κτίρια

Τα κτίρια έχουν την τάση να γίνονται πιο έξυπνα και να γνωρίζουν το περιβάλλον τους. Θα παρακολουθούν τα δεδομένα σε μια προσπάθεια να βελτιώνονται συνεχώς. Θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα δεδομένα για να λειτουργούν με τη βέλτιστη απόδοση και να εξασφαλίσουν ότι κάθε κάτοικος είναι ασφαλής και άνετος στην διαβίωση του. Με τη χρήση τεχνολογίας όπως τα ηλιακά παράθυρα, τα κτίρια θα συγκεντρώσουν τη δική τους ενέργεια και θα γίνουν απολύτως αυτάρκη. Αν περισσεύει ποσότητα ενέργειας, θα προσφέρεται σε οχήματα στην περιοχή για να εξασφαλιστεί ότι τίποτα δεν θα χάνεται.

Ένα νέο είδος αγοραστικής εμπειρίας

Η βελτιωμένη πραγματικότητα είναι πιθανό να αναμορφώσει την εμπειρία αγορών μας. Όταν ψωνίζουμε ρούχα, θα στεκόμαστε σε ένα διαδραστικό καθρέφτη που θα δείχνει τι ρούχα μας ταιριάζουν με βάση τις επιθυμίες μας και τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα προσδιορίζουν την εντύπωση που θα κάνουμε στους άλλους. Τα καταστήματα επιπλέον θα γνωρίζουν ήδη το μέγεθος, τις προτιμήσεις και το επερχόμενο κοινωνικό ημερολόγιο. Θα προβούν σε σχετικές προτάσεις βάσει αυτού.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
γιά επικοινωνία Νίκος Μπογονικολός nbogonikolos@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...