Πώς λειτουργεί η επικοινωνία ηλεκτρονικών υπολογιστών - εγκεφάλου





Καθώς η δύναμη των σύγχρονων ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγαλώνει παράλληλα με την κατανόησή μας για τον ανθρώπινο εγκέφαλο βρισκόμαστε πολύ κοντά στην υλοποίηση σεναρίων επιστημονικής φαντασίας.



Φανταστείτε τη μετάδοση σημάτων απευθείας στον εγκέφαλο κάποιου τα οποία θα επέτρεπαν να βλέπουν, να ακούν ή και να αισθάνονται συγκεκριμένες διαδικασίες αισθήσεων.

Δείτε τη δυνατότητα χειρισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών ή μηχανημάτων με απλά χρήση της σκέψης , αυτό που έχω ονομάσει signalcom.

Δεν πρόκειται απλά μια επαναστατική λύση για τα άτομα με βαριά αναπηρία, η ανάπτυξη της επικοινωνίας εγκεφάλου-υπολογιστή θα είναι η σημαντικότερη τεχνολογική καινοτομία εδώ και δεκαετίες.

Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά.

Ο ηλεκτρικός εγκέφαλος

Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει αυτή η επικοινωνία υπολογιστή-εγκεφάλου είναι λόγω του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι εγκέφαλοί μας. Οι εγκέφαλοί μας είναι γεμάτοι με νευρώνες, τα επιμέρους νευρικά κύτταρα που συνδέονται μεταξύ τους με τους δενδρίτες και τους νευρώνες. Κάθε φορά που σκεπτόμαστε, κινούμαστε, αισθανόμαστε ή θυμόμαστε κάτι, οι νευρώνες μας δουλεύουν. Αυτή η εργασία εκτελείται από μικρά ηλεκτρικά σήματα που κινούνται από τον νευρώνα στον νευρώνα εξαιρετικά γρήγορα ηλεκτρομαγνητικά σήματα δημιουργούνται από τις διαφορές στο ηλεκτρικό δυναμικό που μεταφέρονται από ιόντα στη μεμβράνη κάθε νευρώνα.

Αν και τα μονοπάτια που λαμβάνουν τα σήματα είναι μονωμένα με κάτι που ονομάζεται μυελίνη, μερικά από αυτά τα ηλεκτρικά σήματα διαφεύγουν.

Μπορούμε  να ανιχνεύσουμε αυτά τα σήματα, να ερμηνεύσουμε τι σημαίνουν και να τα χρησιμοποιήσουμε για να κατευθύνουν μια συσκευή κάποιου είδους. Μπορεί επίσης να λειτουργήσει και αντίστροφα. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να καταλάβουμε ποια σήματα αποστέλλονται στον εγκέφαλο από το οπτικό νεύρο όταν κάποιος βλέπει το κόκκινο χρώμα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μια φωτογραφική μηχανή που θα έστειλνε αυτά τα ακριβή σήματα στον εγκέφαλο κάποιου όταν η κάμερα έβλεπε κόκκινο, επιτρέποντας σε έναν τυφλό να «βλέπει» χωρίς μάτι.

Η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει το πέρασμα σε μία νέα εποχή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...