Δράση για δημιουργία στην Ελλάδα: Μετατροπή όλων των «επιδομάτων ανεργίας» σε «κουπόνια εργασίας».

7η δράση για δημιουργία στην Ελλάδα: Μετατροπή όλων των «επιδομάτων ανεργίας» σε «κουπόνια εργασίας». Με αυτά ο άνεργος θα έχει υποχρέωση εργασίας σε δήμους , νοσοκομεία κλπ ισοδύναμα με ώρες που αντιστοιχούν σε αμοιβή εργασίας.  Με δικαίωμα διακοπής μόλις βρει εργασία του.



Όταν κάποιος μένει άνεργος είτε γιατί έκλεισε η επιχείρηση που εργαζόταν είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο το κράτος πρόνοιας ενδιαφέρεται να τον στηρίξει στο διάστημα της ανεργίας του και μέχρι να βρει άλλη εργασία. Αυτό το διάστημα είναι πάντα συγκεκριμένο και διαρκεί από μερικούς μήνες μέχρι και δύο χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις.
Η λύση που έχει προκριθεί από το κράτος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η χορήγηση ενός επιδόματος ανεργίας. Η καταβολή κάποιου ποσού μηνιαίας αποζημίωσης στήριξης μέχρι να ξεκινήσει πάλι να εργάζεται ο επωφελούμενος.
Χιλιάδες Έλληνες έχουν βρεθεί σε αυτή την άβολη θέση να ετοιμάζουν χαρτιά και να λαμβάνουν μετά κάποιο ποσό ως επίδομα ενώ είναι άνεργοι.
Σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς και ειδικά τον πρώτο καιρό το επίδομα ανεργίας αποτελεί συχνά και ένα αντικίνητρο αναζήτησης και εύρεσης εργασίας καθώς δίνει μια οικονομική διέξοδο στην έλλειψη εργασίας.
Όσοι είναι δικαιούχοι επιδόματος ανεργίας συχνά έχουν δικαίωμα να παρακολουθήσουν και κάποια σεμινάρια τα οποία συνήθως είναι άσχετα με την ανάγκη υποστήριξης του για να βρει μία νέα εργασία.
Το επίδομα ανεργίας έχει καταντήσει μία μη παραγωγική ελεημοσύνη σε κάθε πολίτη που έτυχε να βρεθεί χωρίς εργασία. Δεν είναι παρά η χαριστική παραχώρηση κάποιων χρημάτων από το κράτος με μηδενικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.
Ο άνεργος όμως έχει πρώτιστη ανάγκη να βρει ξανά εργασία. Να είναι πάλι παραγωγικός και να έχει σταθερό και ικανοποιητικό εισόδημα από την εργασία του.
Επίσης το επίδομα ανεργίας το βάζει στο περιθώριο της αγοράς εργασίας, δεν του δίνει καμία νέα εμπειρία ή προσόν αλλά ούτε και την ηθική ικανοποίηση του δικαιώματος στην εργασία.
Την ίδια στιγμή και ειδικά σε περίοδο κρίσης οι ανάγκες σε προσωπικό σε τομείς του δημοσίου όπως τα νοσοκομεία ή οι δήμοι είναι τεράστιες και ακάλυπτες. Αυτές οι ανάγκες αφορούν διάφορα επίπεδα. Από βοηθητικό προσωπικό μέχρι εκπαιδευτικό προσωπικό και από τεχνίτες μέχρι απλό εργατικό δυναμικό.
            Να η ευκαιρία η μετατροπή των «επιδομάτων ανεργίας» σε «κουπόνια εργασίας».
            Οι δημόσιοι φορείς και οι δήμοι θα ανακοινώνουν τις ανάγκες τους σε προσωπικό με μικρότερο διάστημα απασχόλησης των κατόχων «κουπονιών εργασίας» τους έξι μήνες. 
            Οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας θα λαμβάνουν κουπόνια εργασίας και με αυτά θα καταλαμβάνουν τις σχετικές θέσεις.
            Θα πληρώνονται σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ισοδύναμο σε ώρες εργασίας.
            Επιπλέον με αυτό τον τρόπο καθώς οι άνεργοι θα προσφέρουν παραγωγικά στο δημόσιο το κράτος θα έχει την δυνατότητα αύξησης του μηνιαίου ποσού που θα καταβάλει σε κάθε άνεργο καθώς θα έχει το όφελος της παροχής της εργασίας του.
            Ο άνεργος θα αποκτά πολύ πιθανόν και νέα προσόντα και προϋπηρεσία. Θα νιώθει ενεργός εργαζόμενος και θα προσφέρει και στο κοινωνικό σύνολο.
            Μάλιστα ανάλογα με την φύση της εργασίας του θα μπορεί να αποκτά και επιπλέον μόρια κατά την συμμετοχή σε επιλογή για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ.
            Η διαδικασία αυτή δεν θα εμποδίζει τον άνεργο να βρει νέα εργασία της επιλογής του καθώς θα έχει την δυνατότητα να διακόψει την λήψη κουπονιών εργασίας.
            Σε αυτή την μέθοδο θα μπορούσα να ενταχθούν και πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να εργάζονται αντί να λαμβάνουν απλά επιδόματα διαβίωσης. Για αυτούς θα μπορούσε να περιληφθεί και ο ιδιωτικός τομέας και ειδικά ο πρωτογενής της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. 
            Να μια δράση εύκολα και άμεσα εφαρμόσιμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...