επειγει η ανάγκη γιά ρήξη με προκαταλήψεις και η δημιουργία μίας νέας τεχνοπαράδοσης



Σχεδόν διακόσια χρόνια ως Ελληνικό κράτος, κρατίδιο ή φιλόδοξη περιφερειακή κρατική εντότητα είχε πάντα βαρύδια τις εθνικές προκαλήψεις. Προκαταλήψεις ατομικές αλλά και συλλογικές
Η παρουσία παντου αρχαιοτήτων και υπολειμάτων προηγμένης τέχνης και πνευματικης έκφρασης,συγκλονιστικών εικόνων ανθρώπινης δημιουργίας και ομορφιάς θάμπωνε πάντα τον νεοέλληνα ακόμα και αν δεν καταλάβαινε καν την σημασία τους. 

Μέσα και από τον παγκοσμιο θαυμασμό ένιωθε πάντα κάπως σαν ξεπεσμένος αριστοκράτης που του έχει μείνει ένα σπίτι παλάτι αλλά το οποίο αδυνατεί να το συντηρήσει πόσο περισσότερο να το ανακαινήσει.

Πέρασαν εποχές που όλα του έμοιαζαν τόσο τεράστια αλλά και τόσο άχρηστα.

Γέμισε με προκαταλήψεις σχετικά με την εξωτικότητα των αρχαίων κατοίκων αυτού του εξαίσιου κλιματικά χώρου,των ημίθεων που τον παράτησαν ώστε να καταλήξει αγροίκος στον ίδιο τόπο που μεγαλούργησε το πνεύμα.

Πόσα κόμπλεξ δημιουργήθηκαν με την προκατάληψη του άπιαστου προγόνου και των ηγετών που μπροστά τους οποιοι διοίκησαν αυτό τον τόπο μοιάζουν μικροσκοπική.

Προκαταλήψεις σχετικά με την έλλειψη ομόνοιας άσχετα αν αυτή στην σύγχρονη εποχή μας οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής παιδείας.

Προκαταλήψεις οτι πάντα πρέπει να βρεθεί ο ηγέτης σωτήρας γιά να σώσει την χώρα και τους αδρανεις κατοίκους της.

Προκαταλήψεις ότι ο διαφωτισμός είναι η κατάρα του ορθού λόγου απέναντι στην μαγκία του εγωπαθούς ενστίκτου.

Οταν το βάρος της ιστοριας δημιουργεί προκαταλήψεις τότε αποτελεί βαρύδιο στην εξελιξη.

Είμαστε σε ένα αιώνα που πλέον τα ζητήματα που απασχολούν την σύγχρονη σκέψη μας είναι σχεδόν αδιάφορα. Ο τεχνοαθρωπισμός , η έκρηξη βιολογικών μεταβολών και παρεμβάσεων, νέες μορφές επικοινωνίας, μεταβιομηχανική επανάσταση , μικρο και μακρο έρευνα γιά το σύμπαν , κυνήγι του ανθρώπου θεού και πληροφοριακεντρικός άνθρωπος μοιάζουν γιά το νεοελληνικό περιβάλλον έννοιες της φαντασίας κάποιων.

Το βάρος της αρχαίας μας παράδοσης κατάντησε βαρύδιο σε μία εποχή που όλα αλλάζουν κάθε λεπτό.

Μηπως ήρθε η ωρα να πέσουμε με τα μούτρα στο σήμερα και το αύριο . Να βάλουμε οσο ψηλά αξίζει της τεχνολογικές εξελίξεις και να αρχίσουμε να δημιουργούμε μία νέα τεχνοπαράδοση. Να τολμήσουμε να δούμε την ζωή μας αλλά και το μέλλον μας μέσα από αυτό που έρχεται.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η δίκαιη βιώσιμη ανάπτυξη είναι θέμα κατανόησης της ασυμμετρίας πνευματικής αναζήτησης και υλικής αφθονίας !

  Είναι γνωστό σε όλους μας ότι συστηματικά εδώ και δεκαετίες καταστρέφουμε τον πλανήτη γη στο όνομα της ανάπτυξης! Δυστυχώς και της τεχνολο...